top of page
Patiënten in het Reva in Tongeren

Shockwave Therapie

Shockwave Therapie

Indicatie

ESWT (extracorporiële Shockwave Therapie) wordt gebruikt voor de behandeling van overbelastingsletsels van pezen, al dan niet met verkalkingen. De meest frequente indicaties voor Shockwave Therapie zijn schouderpijn, tenniselleboog, knie- en achillespeesoverbelasting en hielspoor.

 

Werking

Door middel van hoogenergetische geluidsgolven (shockwave) wordt het gekwetste weefsel geprikkeld hetgeen de doorbloeding verbetert. Eventuele verkalkingen worden hierdoor ook verbrijzeld. Zo wordt het natuurlijke herstelproces van het lichaam gestimuleerd.

 

Effect

Het effect van het opgewekte herstelproces door shockwave therapie is slechts geleidelijk merkbaar. De resultaten zijn daarom pas 1 maand na de laatste behandeling te beoordelen. Wetenschappelijk onderzoek toont bij 70% van de shockwave behandelingen een goed resultaat.

 

Praktisch

Een shockwave behandeling bestaat uit 3 sessies met telkens ongeveer 1 week tussen (de opeenvolgende behandelingen versterken elkaar). Voor de sessie wordt eerst de gekwetste zone opgezocht met echografie. Dan worden ongeveer 2000 snel opeenvolgende schokjes gegeven (5 min). Er is geen nazorg nodig: je kan met de wagen rijden en alle normale activiteiten hervatten. Shockwave Therapie is uiterst veilig: de dag nadien is er soms een lichte roodheid die spontaan verdwijnt.

Dokter Rens Busschots met een patiënt
bottom of page